Utredaren av kommunal skatteutjämning, Ulf Wetterberg, har nu lämnat sitt förslag till regeringen. Kort och gott ska pengar fördelas från storstäderna till de mindre kommunerna i landet.
Som väntat har 08-orna gått i taket. "Jag förutsätter att regeringen slänger den här utredningen i papperskorgen" säger Kristina Axén Olin (m), en av Stockholms ledande politiker. Det är förståeligt att stadsborna håller hårt om sina pengar, men samtidigt ser de inte helheten.
Regeringens tidigare reformer har gynnat två grupper i huvudsak: höginkomsttagare och storstadsbor. De mest tydliga exemplen är den höjda bensinskatten och fastighetsskatten. Stockholmare har i de flesta fall alternativ till bilen, men ute på landet där bussarna går för sällan och avståndet är för långt för cykel är bilen oumbärlig, för nästan alla.
Taket på fastighetsskatten sänker drastiskt kostnaderna för villaägare i storstäderna. Även de med små hus får mer pengar i fickan. Utanför städerna påverkas dock endast större hus och herrgårdar.
Nu vill jag se att Maud Olofsson och centern faktiskt står upp för sina väljare. Den höjda bensinskatten var ett stort svek mot sina egna. Dags att betala tillbaka med andra ord.
/Ander
Länkar till nyheten: DN
lördag 29 september 2007
Insnöade Stockholmare
Skrivet av Ahl klockan 08:50 0 kommentarer
söndag 16 september 2007
Skulle kärnkraften vara säker och miljövänlig?
Borgerlig energi- och miljöpolitik har i grunden varit den samma i årtionden: Att framställa kärnkraft som ett miljövänligt alternativ, med syftet att slippa investera i forskning efter bättre och renare energikällor. Det borde vara uppenbart med tanke på att samtliga partier med en miljöpolitik att tala om faktiskt framhåller kärnkraften som miljöfarlig.
Peter Wolodarskis ledare i DN häromdagen visar bara att de blåa inte heller nu tänker revidera sina illusioner om kärnkraften. Atomklyvning är säker och billig energi, enligt Wolodarski. Incidenterna på Forsmark nämns inte alls. Att Sveriges status gått från världsledande till säkerhetsrisk på området kan man uppenbarligen blunda för.
Tyvärr har han dock rätt i att kärnkraften är på väg att bli accepterad i världen. Den ser ut att i hög grad ersätta den orena kolkraften i ett flertal länder. Och som den sista gärningen på posten som Frankrikes president tvingade Jacques Chirac in kärnkraften på EU:s lista över miljövänliga energikällor. Så nog har kärnkraften vind i seglen för tillfället.
Däremot är det inte sant att det inte finns vettiga alternativ. Solenergi, biobränsle, bergvärme, listan kan göras lång. Om det satsas finns all världens möjligheter att i framtiden se ett energirikt, miljövänligt samhälle, där kärnkraften fasats ut. Och det sammanfattar ganska bra min syn på kärnkraften: ett nödvändigt ont som behövs ytterligare några år innan riktiga miljövänliga energikällor är redo att ta över.
/Ander
Länkar till nyheten: DN
Skrivet av Ahl klockan 02:42 10 kommentarer