lördag 5 april 2008

Enighet om historien

Visst ska svenska skolungdomar informeras om kommunismens brott mot mänskligheten. Det anser nog de allra flesta. Samtidigt är majoriteten överens om att historieundervisningen ej skall styras av staten. Trots detta är frågan väldigt känslig sedan förslaget drogs upp av den borgerliga regeringen förra året.

Själv läste jag Historia A på gymnasiet för några år sedan och nog fick vi elever vetskap om kommunistländernas mörkare sidor. Ingen hade några illusioner om att Stalin var en vänlig herre, om man säger som så. Området fick inte lika stor uppmärksamhet som förintelsen, men det fanns å andra sidan så mycket att gå igenom att läraren fick filtrera ganska ordentligt för att alls hinna med kursen.

Inte på något sätt säger jag att kommunismfrågan är oviktig, men vad skulle vi då ha fått veta mindre av? Framför allt måste allt sättas i sitt rätta sammanhang, och där sägs det ha brustit denna gång. När det gäller förintelsen vävdes bakgrunden in, om de nationalistiska tankegångarna, om Tysklands fattigdom och inte minst den enormt förödmjukande Versaillesfreden.

På samma sätt måste skolungdomarna upplysas om föregående regimer och rådande omständigheter i Ryssland, Kina, Kuba och övriga världen. Inget är svart eller vitt och det måste också förmedlas.

Viktigt är också att historia snarast blir ett obligatoriskt ämne på gymnasienivå. Som jag ser det ger ämnet helt nödvändig allmänbildning och är vitalt för vårt demokratiska samhälle.

Därmed leds vi in på frågan om vem som egentligen ska bestämma om vad som ska stå i våra historieböcker. Att det nu var en moderatledd regering som förde kommunismen på tal ser få som en tillfällighet. Samtidigt kan Socialdemokraterna å andra sidan anklagas för att ha undvikit frågan under sina år vid makten, av samma ideologiska skäl.

Särskilt bisarr blir situationen då det faktiskt nu är borgarna som anklagas för statligt överstyre. Både liberaler och socialister kan dock förmodligen enas om att det inte är demokratiskt korrekt att politisk färg kan avgöra vad eleverna ska få lära sig. Hur verksamheten nu skall skötas, i statlig eller privat regi, är svårt att säga, men uppenbart är att "Forum för levande historia" inte kan kallas för oberoende i dagsläget.

Som vanligt är svenskarna mer eniga än debatten tillkännager.

/Ander

Länkar till nyheten: Aftonbladet, DN, SvD

Som synes har bloggen legat inaktiv ett tag. Förhoppningsvis kan jag nu igen komma igång med skrivandet. Men som alltid handlar det om tid, något man aldrig har för mycket av.