I dagens ledare beskyller DN Mona Sahlin för en felaktig problemsyn i stävan efter jämnare inkomstskillnader. Men vilken är då den rätta problemsynen? Ökade samhällsklyftor?
Jo, faktiskt verkar det vara vad den (eller de) anonyma artikelskrivarna förordar. Eller, "åtminstone till en viss gräns" som det en aning luddigt formuleras. Med en rad påståenden dras snabbt slutsatsen att en för liten lönespridning, som DN:s medarbetare anser anser att Sverige har idag, påverkar välfärden i negativ bemärkelse.
Löneökningar för låglönejobb skulle leda till försämrad rörlighet, och avskräcka arbetstagarna från att exempelvis utbilda sig. Och absolut, de allra flesta håller nog med om att utökad kompetens också bör löna sig.
Men att samtidigt sitta och säga att exempelvis städare håller fast vid sitt yrke för sin höga löns skull, det är direkt oförskämt. Alla har inte goda möjligheter att avancera till det perfekta jobbet.
Och vad räknas då som välfärd, om de längst ner på stegen ska kliva ned ytterligare i levnadsstandard? Är välfärd nu synonymt med det totala värdet av svenskarnas konsumtion?
En välfärd där direktören kan köpa ytterligare en plasma-tv till sommarstugan, på bekostnad av de lägst betalda arbetarna, det är ingen välfärd jag vill se.
Och jag är övertygad om att det finns en alternativ politik, som skapar jobb utan att öka, enligt mig de redan nu stora, samhällsklyftorna. Nu är det upp till socialdemokraterna att förverkliga ett sådant alternativ.
Lyckas de, då är valet 2010 vunnet på förhand.
/Ander
Länkar till nyheten: DN:s ledare 25/6
onsdag 25 juni 2008
DN och välfärden
Skrivet av Ahl klockan 04:44
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar