tisdag 30 december 2008

Ryt till, Reinfeldt!

Så storskalig bombning över Gaza som under de senaste dagarna har inte skådats på många år. Dödssiffrorna skjuter i höjden. Att räkna med något annat gör ingen när det gäller ett så litet, tätbefolkat område, där milisen därtill gömmer sig bland civila.

Situationen är som alla vet inte direkt ny, om än det sällan har det sett så nattsvart ut. För varje israel som dödas av Hamas distansraketer vedergäller Israel tio gånger om. Och denna gång mer än så.

Israel måste ändra kurs. Den aggressiva ockupationspolitik de för gränsar till folkmord. Om den gränsen inte passerats och rundats flera gånger om.

Var kan mänskligheten finna hopp när judarna, en av världens genom historien mest förföljda folkgrupper, utan någon ånger plågar, misshandlar, dräper palestiniernas folk?

Kan man ens lita på hoppets talare, Barack Obama, när han som sann amerikansk patriot dyrt och heligt lovat sig vara Israels vän?

Kan man lita på regeringen Reinfeldt, eller fortsätter man låtsas som att allt måste gå via EU?

Och med en utrikesminister med pengaintressen i vapenindustrin tycks det sista ekot av Palmes onådiga jultal 1972 ha klingat alltför länge sedan.

/Ahl

Länkar till nyheten: DN, SvD

10 kommentarer:

mk sa...

Bra skrivet håller helt med,undrar när 1967 års gränser kommer att respekteras så att även israel kan respekteras,vad som gäller reinfeldt,bildt så är det vanliga diplomatiska problemet...
konsekvensen av att vara konsekvent......

Unknown sa...

Vad du forsoker saga med ditt inlagg ar att en av varldens maktigaste armeer har bombat Gaza under fyra dagar, dem har slappt hundratals tonn av explosiva amnen, och i slutandan har man dodat ett grand total av 50 civila dodsoffer i varldens mest tatbebyggda omrade. Har finns det tva alternativ. Antingen sa riktar den Israeliska militaren sig inte mot den civila befolkningen, eller sa maste Israeliska stridspiloter vara urusla pa att utfora sina order. Jag skulle gissa pa att det forsta alternativet ar det mest trovardiga. For att tala klarsprak, sa gar Israel till extrema langder for att minimera civila dodsoffer, genom precisions skjutning och andra avancerade tekniker. Det finns inget annat land som i vapnad konflikt gor sapas mycket for att minska lidnadet for den civila befolkningen som Israel. Om du inte visste det har, vilket ocksa har rapporterats i media runt om i varlden, sa ringer den Israeliska militaren pa telefon och varnar att man skall bomba byggnaden inom X antal minuter. Man slapper flygblad, och man slapper in humanitar hjalp, medans Egypten haller sin grans stangd. Sa jag tycker din uppmaning till Reinfeldt att ryta till skall understrykas, med ett bra jobb Israel. Ni gor ett utmarkt jobb med att forsvara er mot daglig raket beskjutning. Krig har aldrig varit en matematisk ekvation dar proportion har varit pa dagordningen. Varfor lagga till den har dubbel moralen nar det kommer till Israel? Du namner judarna. Det ar har skon klammer pa dig. Det ar har ar den typiska dubbel moralen kommer in. Varfor for inte Israel, den judiska staten om du nu vill kalla det sa, forsvara sig fran attacker. Om du inte var medveten om situationen, sa beskjuts Israel varje dag med racketer fran Gaza remsan. Vad skulle du saga om Danmark bestamde sig for att skjuta tiotal raketer varje dag under fem ar mot Malmo? Tro faan att Reinfeldt skulle ryta till. Kan du vara sa snall att svara pa varfor for inte Israel for forsvara sig? Objektet med krig ar att maximera fiendens forluster, samt att minimera sina egna.Israel minimerar inte bara sina egna forluster, men man minimerar aven de Palestinska forlusterna. Hamas ar en terror organisation vilken man inte har som avsikt for att ge nagra rabatter till. Det talades aldrig om proportion nar USA gick in i Irak. Det talades aldrig om proportion nar Ryssland gjorde upp med attackerande Georgien. Tror du den brittiska civil befolkningen klagar over att det inte dodas tillrackligt manga brittiska soldater? Pa en mer elementar niva. Bara sa du har klart for dig sa betyder inte militar underlagsenhet att man har det moraliska overtaget. Sa visst, Reinfeldt nu faan ar det dags att sta upp bakom Israel.

Ahl sa...

Först och främst, Benni, vill jag påtala att jag inte på något sätt säger att Israel bär hela skulden i denna konflikt. Långt ifrån. Men det är Israel, ingen annan, som måste kunna vända denna onda spiral. Inte på egen hand, men de måste ta initiativet.

Raketbeskjutning varje dag senaste fem åren? Vad jag hört gällde för några veckor sedan en långvarig vapenvila. Som Hamas bröt ska tilläggas.

Hamas, som du nämner är en Terrorgrupp. Dock också för några år sedan framröstade av palestinierna, i vilket Israel knappast saknar skuld. Och varför genomför Hamas de illdåd de gör? Inget är svart eller vitt. Man kan kanske inte förlåta, men man måste förstå varandra för att nå en lösning.

Våld föder våld. Det är den nakna sanningen och det visar också de cirka femtio år år som gått sedan staten Israel bildades i modern tid. Varför skulle denna aktion vara annorlunda? Och även om Israel nu lyckas försvaga Hamas såpass mycket att dess maktställning försvagas, vad växer fram istället?

Jag vill bara fred för regionen, och resten av världen. Jag tror inte att man vinner krig genom att krossa en fiende. Man vinner som jag ser det inga krig. Krig avslutas och fred sluts när tillräckligt många är så lessa på detta meningslösa dödande att de inte ser någon mening att fortsätta.

Unknown sa...

Forst och framst sa hoppas jag att det jag sager nu inte kommer som nagon nyhet till dig. Men om det ar, sa skall jag upplysa dig.
Israel drog sig tillbaka fran varenda kvadrat centimeter av Gaza remsan 2005. Sedan, dess, och detta pagick langt ifran Israel drog sig tillbaka, sa har Israeliska stader runt Gaza remsan varit utsatta for daglig raket beskjutning. Det som har hant under senaste veckorna, har varit Hamas brytning av vapenvilan. Och bara for gora ett slappa ut luften ur ditt argument om att beskjutningen bara har pagatt i nagra veckor. Skulle Sverige acceptera att danskarna satte hela skane under raket beskjutning, aven bara for ett par veckor? Nej!!! Sluta ut med att satta en dubbel standard for Israel!! Inget annat land i varlden skulle acceptera en sadan verklighet. Punkt slut!

Jag hoppas att du ar fullt medveten om att du just nu gav full legitimitet for Israel att attackera den Palestinska befolkningen genom att saga att Hamas sitter som ett demokratiskt valt parti. Jag ar inte riktigt av den standpunkten. Det fanns/finns en mer fredlig grupp som inte planerar att, sam har som mal ut utplana Israel. Det ar Fatah. Har maste jag ge dig en verbal lavett, vem ar du att saga att Israel bar skuld for att Hamas sitter vid makten. Hamas gjorde upp med Fatah i en blodig kupp. Israel har gjort det valdigt tydligt att man inte accepterar att en fientlig entitet vars uttryckta mal ar att morda Israeler, inte bara judar, alla israeler.
Och du har helt fel. Du kan visst uppna framsteg genom att krossa fienden. Titta bara pa Vastbanken. Dar har Israel framgangsrikt krossat grupper vars mal ar parallela med Hamas. Pa Vastbanken sa styr Fatah, och pa Vastbanken for man en dialog mellan Israel och Fatah. Skams pa dig som sager att Israel bar ansvaret. Israel forsvarar sig, vilket omvarlden den har faktisk borjat forsta.
Ytterliggare exempel dar man krossat fienden och uppnat fred ar freden med Egypten Jordanien. Lander som forstog att man bara har att tjana pa ett gransande Israel. Det finns en anledning till att Egypten vagrar att oppna sin grans forutom for att slappa in ytterst lite humanitar hjalp. Fran Egyptens sida sa har man nu en grans mot Iran som har ett finger med i spelet. Och om du inte har lyssnat eller sett pa nyheterna pa sistane sa uttrycker Iran oppet sina om att utplana Israel. Skall Israel acceptera det har? Nej!! Det finns en anledning till varfor den Israeliska armen heter IDF, Israel Defense Forces. Israel har aldrig haft nagra imperiala avsikter med sin utrikes politik, men ibland sa ar anfall basta forsvar. Israel har ratten till att forsvara sig mot existeniella hot. Fy skams pa dig som forsoker ens ifragasatta den ratten. Det ar en ratt som jag hoppas att Israel fortsatter att kampa for. Israel fick betala med 6 miljoner liv for den ratten. Skillnaden den har gangen ar att davids stjarnan, istallet for att sitta pa judiska armar sitter pa judiska tanks och stridsflyplan. Stall dig upp for vad som ar ratt! Rattfardiga inte det som ar fel! Som jag sade forut, militar underlagsenhet att man har det moraliska overtaget. Israel forsvarar sin ratt att existera. Du borde vara av den asikten, om inte sa kan du inte beskylla Israel for nagonting.

Unknown sa...

Varsagod, har ar en lank dar du kan see vad Hamas raket beskjutning betyder. 15 sekunder ar allt du har for att ta skydd, (vet du vad, be Hamas att ringa till Israel och saga vilken byggnad man planerar pa att spranga). Medans jag skrev den har kommentaren sa slog en Grad missil ner pa ett dagis i Beersheva, 40 km ifran Gaza. Israel forsvara sin ratt att existera, du har absolut ingen ratt att ta ifran Israel den har rattigheten. Det ar troligtvis pga att Reinfeldts forstaelse och sympatier med Israels ratt att existera han inte ryter till.
Enjoy the clip

http://sderot.aish.com/SderotPetitions/15Seconds.php

Ahl sa...

Jag blir så less... Benni, jag tänker inte tvingas försvara Hamas, helt enkelt för att jag avskyr deras attacker.

Men, jag försöker se detta neutralt och därför är det väldigt svårt att på ett snyggt sätt diskutera denna konflikt med dig, som uppenbarligen utan förbehåll stödjer den ena sidan.

Och sluta dra in danskarna i det här. Vi skulle förstås inte godkänna att de bombade Skåne. Nu finns dock den lilla skillnaden att Sverige inte varit i krig med sina grannar sedan långa tider. Köpenhamn är inte en avskärmad zon i misär som Sverige murat igen.

Och angående Fatah. Absolut bättre än Hamas, om än korruptionen befläckat organisationen (åtminstone tidigare). Men om man nu ska kunna sluta avtal med Fatah, då kanske man ska lyssna på deras krav. Vilket idag är kravet på eld upphör i Gaza.

Unknown sa...

Neutralitet i en konflikt ar en lyx fa forunnad. Tyvar sa existerar inte nagot sadant, eftersom man maste ta stallning till vad man tycker. Ar man neutral sa ar man ej av en asikt. Nej, jag kommer inte sluta dra in danskarna i diskussionen eftersom dem ar hogst relevanta. Sverige har inte vart i vapnad konflikt med sina grannar som man har slutit fred med. Detta galler aven for Israel. Israel har inte varit i vapnad konflikt med lander man har slutit fred sedan dessa fordrag har ingats. Sa nej, danskarna ar hogst relevanta. Att Gaza remsan ar en avskarmad zon har inget med saken att gora. Gaza remsan ar inte igen murat. Boende i Gaza har utsikt over havet till vast, och Israel i ost. Enda anledningen till att man har ett sakerhetsstangsel runt Gaza remsan ar for att skydda den civila Israeliska civila befolkningen. Det finns ingen anledning till varfor Israel skall acceptera en oppen grans till en fientlig entitet. Angaende korruption sa har du en poang, men dem har iu alla fall forstatt att Israel inte kommer att forsvinna och att Israel kommer att gora allt i sin makt for att forsvara sin ratt att existera. Det ar ocksa darfor andra mer moderata arabiska lander anklagar Hamas for det som forsigar i Gaza as we speak. Om ditt krav idag ar eld upphor sa skall du inte vanda dig mot Israel, utan fa Hamas att sluta skjuta raketer mot Israel, nar den dagen kommer da kommer eld upphor att komma. Du star pa ratt sida men med fel argument. Det ar uppenbart att svensk media som sa manga ganger for staller sig bakom the udnerdog, men detta ar aven nagot som vi ser haller sakta pa att forandras. Om vi som svenskar vill fa ett stopp pa stridigheterna sa finns det bara en sak att gora. Det ar inte att vara neutral, det har aldrig uppnat nagonting. Vaga ta en standpunkt. Du vill fa ett slut pe stridigheterna, fair enough. Men vand dig da till orsaken pa problemet, inte till resultatet. Man bygger ett hus fran grunden, inte fran vindsvaningen ner.

Ahl sa...

Så... Hamas är orsaken till problemet?

Jag anser inte det. Hamas är produkt utav problemet, som vuxit fram ur palestiniernas eländiga verklighet.

För att nå fred krävs samförstånd mellan israeler och palestinier. Palestinierna har fått gå igenom alltför mycket lidande under den israeliska övermakten. Hur ska folken kunna leva på lika villkor när det ena, milt uttryckt, känner sig orättvist behandlat?

Nyckeln ligger hos Israel. De måste kunna erkänna sina synder genom åren och visa vilja att göra uppoffringar. Jag tror att de krigströtta palestinierna då är redo för seriösa kompromisser, och kan vända ryggen åt den väpnade kampen.

Att istället enbart prata om eld upphör för Hamas döva öron, det är inte en lösning jag kan tro på. Israel måste visa sig vara moraliskt större än Hamas.

Unknown sa...

Jag sager inte att Hamas ar problemet utan, dess medal. Raketerna mot Israel samt deras vilja att utplana Israel. Dar har du problemet. Om du inte inser det sa ar du blind infor verkligheten. Jag vet inte hur gammal du ar, men du verkar inte last sarskilt mycket i historie bockerna. Palestinierna ar kanda for aldrig missa en chans for att missa ett tilfalle. Kompromisser?! Israel lamnade Gaza remsan 2005, man gav tillbaka varenda centimeter av Gaza. Kompromiss?! Jag ser ingen annan komprimiss att Israel har ratt att leva utan raket beskjutning. Palestinierna gav upp chansen vid Camp David. Om du vill kan jag fortsatta att rada upp missade tillfallen. Vad som hander inom Gazas granser ar inte Israels ansvar. Det blir ett problem som Israel maste ta hand om nar man med vald forsoker ger sig pa en suveran stat. Jag forstar absolut inte vilka uppoffringar du vill att Israel skall gora. Dina argument ar ihaliga. det finns nog ingen annan stat som visar ett sadant moraliskt ansvar som Israel. Jag har redan namnt for dig till vilken utstrackning Israel gar for att inte skada den civila befolkningen. Detta till skillnad fran Hamas som skjuter inifran bebyggelse. Lagg till har att Hamas ledning fortillfallet gommer sig inne i sjukhus for att undga bomber, eftersom dem vet att Israel aldrig kommer att bomba ett sjukhus. Den skillnaden gor daremot inte Hamas, varje raket avfyrad mot Israel har for avsikt att doda civila och militara. Dina argument saknar substans. I ditt forsta inlagg gjorde du valdigt klart att du haller en dubbel standard jamtemot judarna genom att forkla dina argument mot Israel. om eld upphor ar dova oron for Hamas sa ar det deras problem. Israel existerar, och kommer alltid att existera. Fred for Hamas kommer bara att finnas nar Israel inte existerar. Israel kraver inte fred. Israel kraver inte eld upphor. Israel ar ok med status quo, titta bara pa situationen mellan Israel och Syrien....bara gransen ar tyst, bara du inte skjuter nagra raketer. Men skjuter du kommer dem att forsvara sig. Titta bara pa Libanon kriget. Hizbollah proverade fram ett krig med kidnappning av soldater samt raket beskjutning av norra Israel. Om du sager nagot annat sa ar du emot Israels ratt att existera, om detta ar situationen sa sag det nu, for det ar en annan debatt och jag borjar bli trott pa att som svensk, som lever i frid och frojd, behova argumentera for Israels ratt att leva i frid och frojd.

Ahl sa...

Min känsla är nu att denna debatt inte längre ger något. Vi står för långt ifrån varandra. Ditt förutsättningslösa stöd för Israel gör att jag inte kan resonera med dig, åtminstone inte på ett konstruktivt sätt. Och en debatt utan mening är ingen debatt jag vill delta i.