lördag 17 november 2007

Deadline Earth

Nya rapporter om klimatfrågan verkar ständigt rulla in, men den senaste från FN:organet IPCC är viktigare än de flesta. Över 130 länder ska tillsammans ha bidragit och om någon ska lyckas få med sig världens länder så borde det vara just FN. Rapporten får dessutom extra tyngd då budskapet är tydligt:

Senast år 2015 måste utsläppen minska och uppvärmningen får öka med som mest två grader. Annars ser det mörkt ut.

Ansvaret ligger enligt IPCC främst på i-länderna, och det går väl inte att säga motsatsen. Samtidigt som vi på hemmaplan måste bli miljövänligare på alla sätt och vis ska vi också bidra med pengar och kunnande för att hjälpa u-länderna framåt. En tuff uppgift, men vettig och rättvis.

Som jag ser det är det delvis här problemet ligger. Det är i första hand u-länderna som får lida av klimatförändringarna och de har samtidigt inte möjlighet att på egen hand göra något åt det. Under tiden håller många av i-ländernas invånare fast vid sina åsikter om de så kallade "domedagsrapporterna" och än fler fruktar att tillväxten ska minska.

När dessa väl förstått hur landet ligger är det för sent.

Om det kräver en minskad tillväxt så får det bli så. Om vi måste ändra något i vår västerländska livsstil, ja då måste vi göra det. Och med det säger jag inte att vi ska återgå till att bli grottmänniskor. Inte heller säger jag att vi inte ska satsa stort på ny forskning och teknik. Det finns inget "antingen eller" i denna debatt.

Nu finns i alla fall klara fakta omöjliga att bortse från. Jag hoppas att denna rapport avslutar oklarhetens era för gott. Vi har en deadline och det är dags att agera.

/Ander

Länkar till nyheten: DN, mer DN, SvD, mer SvD

Inga kommentarer: