tisdag 25 november 2008

Slut med charter-prostitution?

Ett förslag med stöd hos såväl moderater som vänsterpartister, hur vanligt är nu det? Trots politikernas, åtminstone inledande, entusiasm sätter sig stora delar av bloggar-sverige på tvären.

Förslaget går ut på att förändra sexköpslagen så att den även innefattar svenskarnas resor till utlandet. Sexhandeln är inte mer moralisk i exempelvis Thailand än i Sverige, och därför bör lagen vara den samma för svenska medborgare. Så går resonemanget, och jag kan inte annat än hålla med. Och är därtill aningen förvånad över det motstånd som verkar finnas.

Många påtalar problematiken med svensk lag utanför våra gränser. Vad händer när den svenska och inhemska lagen går isär? Kan utländsk lag på omvänt sätt gälla i Sverige? Och hur ska man kunna upprätthålla lagen utomlands, utan svensk ordningsmakt?

Som svar på de två första frågorna skulle jag säga att Sverige inte alltid, med all rätt, accepterar lagarna i utlandet. I huvudsak tänker jag då på diktaturer, vars tankegångar går stick i stäv med svenska värderingar. Skulle vi med någon värdighet i kroppen kunna acceptera att en svensk kvinna fick spörapp i Iran för att hon inte dolt sitt hår? Och när det gäller exempelvis hedersmord här hemma behöver man inte ens ställa frågan.

Dock bör man vara väldigt försiktig med att stifta lagar som vi inte kan se till att medborgarna följer. Det får inte bli allmänt accepterat att bryta mot de paragrafer man inte gillar. Utan respekt för lagen tappar vi så småningom allt förtroende för rättsstaten. Hur vi ska kunna upprätthålla denna tilltänkta lag är en nyckelfråga som måste lösas.

Mest överraskande för mig var dock motståndet mot sexköpslagen i allmänhet. En kvinna ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp heter det. Eller, som vissa hävdar, vi gör de prostituerade en otjänst genom att kriminalisera "yrket" då deras "arbetsförhållanden" blir mer brutala och riskfyllda.

Dessa debattörer delar uppenbarligen inte mina moraliska värderingar. Gärningen i sig är bara den en påminnelse om att jämställdheten inte drivits så långt framåt ens i ett av världens mest jämställda länder. Om man sedan väger in sexhandelns historiska bakgrund och kopplingar till människohandeln så är det en än mörkare bild.

Frihetens ideal får inte tillåtas att fördunkla verkligheten. Hur många av världens prostituerade är lyckliga, och skulle hålla fast vid detta levebröd om de hade något val? Den lyckliga horan finns säkert, men är en försvinnande liten del i det stora hela.

Om vi ska fortsätta vår strävan mot ett jämlikt samhälle krävs att lagar och regler tillämpas. Föreställda könsroller från gamla tider är djupt rotade och uppluckras inte av sig självt. På samma sätt med kvotering: den fria marknaden klarar inte att på egen hand ställa om. I det fallet känner männen enklare igen sig i sig själva och och kvinnorna får stanna hemma med barnen då de dels av många förväntas att göra det, men också då deras löner är lägre. Se inte detta som att kvinnorna kvoteras in på grund av kön utan se sanningen om det motsatta: det är männen som går före, just för att de är män.


/Ander

Länkar till nyheten: SvD, mer SvD

3 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Du skriver "Dessa debattörer delar uppenbarligen inte mina moraliska värderingar"

då undrar jag varför dina moraliska värderingar är mer värda än mina moraliska värderingar ?

Om vi ska stifta lagar som utgår från moral så vill jag ha en lag mot religion, en lag mot big brother, en lag mot fula kostymer osv osv osv. Nästa person vill ha en lag mot komunister, nästa en lag mot moderater, osv osv

Du ser direkt hur fel det blir.

Lagar ska stiftas utifrån skador, man ska inte få skada andra personer, och här är var sexköpslagen är totalt fel för man förbjuder handlingar som inte skadar.

/C

Bloggerskan sa...

Christoffer,
"förbjuder handlingar som inte skadar"... Ja mycket skall man höra innan öronen trillar av. Så de kvinnor och flickor som utsätts för prostitutionens värsta sidor, trafficking och människohandel, blir inte skadade, enligt dig? Att dagligen ligga med en rad främmande män för att man behöver deras pengar påverkar en inte skadligt?

Så brukar torskar resonera, enligt forskningen. Just de gör egentligen kvinnan/flickan en tjänst, hjälper henne i hennes nöd genom att ge henne pengar för att få stoppa in den en stund.

Ahl sa...

Christoffer, givetvis påstår jag inte att mina åsikter, tankar eller värderingar skulle vara värda mer än dina, eller någon annans. Jag anser att sexköp är moraliskt förkastligt, men jag respekterar att andra inte håller med. Bara för att åsikter går isär behöver man inte se ner på människor.

Så prostitution är inte skadligt? Nöjer mig med att hålla med Anna-Karin och skaka på huvudet.