lördag 29 september 2007

Insnöade Stockholmare

Utredaren av kommunal skatteutjämning, Ulf Wetterberg, har nu lämnat sitt förslag till regeringen. Kort och gott ska pengar fördelas från storstäderna till de mindre kommunerna i landet.

Som väntat har 08-orna gått i taket. "Jag förutsätter att regeringen slänger den här utredningen i papperskorgen" säger Kristina Axén Olin (m), en av Stockholms ledande politiker. Det är förståeligt att stadsborna håller hårt om sina pengar, men samtidigt ser de inte helheten.

Regeringens tidigare reformer har gynnat två grupper i huvudsak: höginkomsttagare och storstadsbor. De mest tydliga exemplen är den höjda bensinskatten och fastighetsskatten. Stockholmare har i de flesta fall alternativ till bilen, men ute på landet där bussarna går för sällan och avståndet är för långt för cykel är bilen oumbärlig, för nästan alla.

Taket på fastighetsskatten sänker drastiskt kostnaderna för villaägare i storstäderna. Även de med små hus får mer pengar i fickan. Utanför städerna påverkas dock endast större hus och herrgårdar.

Nu vill jag se att Maud Olofsson och centern faktiskt står upp för sina väljare. Den höjda bensinskatten var ett stort svek mot sina egna. Dags att betala tillbaka med andra ord.

/Ander

Länkar till nyheten: DN

Inga kommentarer: