måndag 8 oktober 2007

Ombytta roller i debatten

Så, då har vi sett den första debatten mellan Reinfeldt och Sahlin. Första debatten mellan regering och opposition. Men vem representerade egentligen vem?

Normalt ska oppositionen kritisera regeringen, som å sin sida brukar försvara sin politik. Igår blev det emellanåt det omvända: Reinfeldt kritiserade socialdemokraterna, både i den förra regeringen men också i den nya oppositionen. Sahlin var därmed den som gick på defensiven. Nog hittade båda debattörerna sina "riktiga" roller då och då, men inte alltför ofta.

En annan sak värd att nämna var det milda språket som brukades. Sahlin erkände faktiskt misslyckanden som förra regeringen gjort, vilket jag tror de flesta tittarna såg som en sympatisk hållning. Skönt också att slippa den skitkastning som tyvärr är allt för vanlig i politiken, men samtidigt blev debatten litet tam. Den riktiga spetsen saknades i varenda replik. Det borde gå att vara mer engagerade, men ändå hålla sig sakliga.

Båda partiledarna manade också väljarna till tålamod. Sahlin och socialdemokraterna är ännu långt ifrån färdiga med sin nya politik. Visst kan man kritisera regeringen, men klara alternativ finns inte beredda att redovisas. Reinfeldt å andra sidan förklarade att det tar tid innan regeringens förändringar slår igenom. Med tanke på borgarnas låga opinionssiffror är detta ett logiskt utspel. Långsamma förändringar är nödvändiga för att kunna ansvara för Sveriges ekonomi var budskapet. Med tanke på hur tidigare högerregeringar misskött statsfinanserna måste nu moderaterna ge ett trovärdigt intryck.

Vad fick de båda då sagt? Som väntat kritiserade Sahlin regeringen för att göra det sämre för de sämst ställda samtidigt som de rikare får mer. Reinfeldt å sin sida spann vidare på att socialdemokraterna står för en politik som leder människor från arbete till utanförskap. Inga överraskningar.

Det pratades mycket om sysselsättning, utbildning och vård, och en del om skatter. Mer hanns tyvärr inte med under den timmeslånga debatten. Trist att inte höra ett ord om klimat, försvar, jämställdhet, eu och annan utrikespolitik.

Det finns tydliga prov för regering och opposition: Reinfeldt och övriga borgare måste återvinna förtroendet hos de låg-medelinkomsttagare de lockade över i valet. Socialdemokraterna måste ta fram tydliga alternativ, framför allt i jobbpolitiken, och senare även göra klart för väljarna hur de vill regera ihop med vänstern och miljöpartiet.

Så till sist mina åsikter: För mig är det solklart att regeringen står för en politik som dramatiskt gynnar höginkomsttagare. Reinfeldt kan fortsätta vifta med sin tusenlapp för gemene man, men han har inga raka svar på att den absoluta eliten tjänar mångdubbelt mer. Moderatledaren svarade undvikande i debatten på dessa frågor, och det kommer moderaterna fortsätta med, precis som de alltid har gjort.

/Ander

Länkar till nyheten: DN

Inga kommentarer: