fredag 19 oktober 2007

Det "nya" EU-fördraget igenom

EU-ländernas ledare har nu godkänt det nya fördraget som man enades om tidigare i juni. Därmed är det i praktiken dags för de nationella parlamenten att ta ställning under nästa år, och därefter ska överenskommelsen börja gälla år 2009.

Men ska då inte folket få säga sitt? I Sverige, och även i de flesta andra EU-länder, verkar politikerna vara rädda att ens ta ordet i mun. Bättre att inte ge folket möjlighet att sätta sig på tvären, vilket de förstås inte säger rakt ut. Endast Irland kommer säkert att låta folket få bestämma. De minns ännu hur det såg ut innan de fick sin självständighet och förstår vikten att upprätthålla demokratiska principer.

Lika självklart som att vi ska få rösta i val borde det vara att vi har rätt att besluta om EU-konstitutionen. EU-frågan hade väldigt litet utrymme i debatten inför det senaste riksdagsvalet och vi vet att befolkningen är mer EU-kritiska än de folkvalda politikerna. Endast Vänstern och Miljöpartiet har krävt folkomröstning, tillsammans med några enstaka ledamöter i de övriga. Allianspartierna fick inte majoritet för sina åsikter om EU-konstitutionen.

Just därför måste vi få rösta! Eller ska vi i nästa riksdagsval låta politikerna rösta i vårt ställe? De är ju trots allt valda att representera folket.

/Ander

Länkar till nyheten: DN

Inga kommentarer: