tisdag 30 oktober 2007

Orättvist till orättvist

Reglerna för den nya fastighetsskatten är då till slut spikade, i alla fall med största sannolikhet. Skattesatsen blir 0,75 procent av taxeringsvärdet, eller som allra mest 6000 kronor om året. Dämpningsregeln och begränsningsregeln tas bort, dock undersöker regeringen möjligheterna att ordna en ny begränsningsregel för pensionärer.

Kristdemokraterna talade innan valet om en slopad fastighetsskatt, eller i praktiken en skatt på högst 2800 kronor. När övriga allianspartier hängde på höjdes siffran en aning. Länge pratades det om ett tak på 4500 kronor per år innan det till slut landade på 6000 kronor. Tillsammans med löftet om en halverad bensinskatt kan man konstatera att kd inte lyckats vidare väl med att infria sina löften.

Fastighetsskatten var orättvis innan den borgerliga regeringen tog vid. Taxeringsvärdet på varje tomt påverkades kraftigt av försäljningar i samma område, och om bara ett par dyra bostäder såldes kunde grannarna räkna med en kraftig höjning. För att inte tala om att fastighetsskatten i sig självt är en skatt på skatt.

Det enda positiva man kunde säga om den gamla fastighetsskatten var att den var något så när proportionerlig, även om förstås undantag fanns. Med de nya reglerna kan vd och kontorist betala det samma, trots helt andra taxeringsvärden och inkomster. Skatten tar heller ingen hänsyn till de olika förutsättningarna för glesbygd gentemot storstad. Med en slopad begränsningsregel kan skatten istället bli högre för de som behövde en sänkning allra mest, och utan dämpningsregeln kommer höjningen omgående utan nåd.

"Fastighetsskatten slår hårdast mot de svagaste!" skanderade Kristdemokraterna innan valet. Varför hjälper man då istället miljonärerna på Lidingö? De är knappast samhällets svagaste villaägare. Nu får de flesta en något lägre skatt, men de mest behövande hade kunnat få ett bra mycket bättre avtal som verkligen inneburit en förbättring. De "nya" moderater som leder regeringen prioriterar uppenbarligen andra i samhället.

Värt att nämna är också att kapitalvinstskatten vid en bostadsförsäljning höjs från 20 till 22 procent. En ränta på 0,5 procent införs dessutom på eventuella uppskov. Båda dessa regeländringar påverkar också redan slutna avtal, vilket kan tyckas väldigt omoraliskt. Konsumenterna har skrivit kontrakt på andra villkor och man ska inte försämra dem i efterhand. Precis som när alliansen ändrade villkoren för hem pc-avtal för en tid sedan.

/Ander

Länkar till nyheten: DN och ytterligare en från DN.

Inga kommentarer: