torsdag 18 oktober 2007

Vilken värld lever Migrationsverket i?

Migrationsdomstolen har meddelat att de går på Migrationsverkets linje: Ingen väpnad konflikt pågår i Irak och därmed måste asylsökande kunna bevisa individuella skäl för att få stanna.

Det är svårt att känna igen den beskrivningen av läget i Irak. Dagligen meddelar medierna om allra minst ett tiotal dödsoffer, den klara majoriteten civila. Tre folkgrupper med stora motsättningar, i ett grymt inbördeskrig som inte har något slut i sikte.

Det anser jag vara skäl nog att släppa in samtliga irakier som tar sig hit. Men Migrationsverket godkänner inte ens de med ett pris på huvudet om de inte har klara bevis. Flyktingarna få väl kontakta berörda extremister för att få hotet på print antar jag.

Vad är det egentligen för några som arbetar på Migrationsverket? Med den uppgift verket har föreställer jag mig osjälviska människor med ett kall att hjälpa andra. Men det kanske är en godtrogen illusion.

Nej, vad ska man säga? Beslutet har noll verklighetsförankring och kan döma hundratals irakier till död och elände. Omänskligt och ovärdigt en demokrati, i synnerhet en sådan väl ansedd som Sverige. Och vi skall vara ett av de mest flyktingvänliga länderna i Europa sägs det...

/Ander

Länkar till nyheten: DN

Inga kommentarer: