söndag 28 oktober 2007

Oresonliga värderingar

Reinfeldt och Borg blev överkörda av partistämman i speldebatten. Det räcker inte att bryta statens monopol, moderaterna vill även sälja ut Svenska Spel. Oansvarigt enligt Borg, och jag delar hans åsikt.

Den borgerliga hysterin över att sälja ut statligt ägda bolag är oförnuftig, särskilt när det gäller så pass stora vinster. Om statligt ägda bolag kan verka på lika villkor som privata och få in pengar, vad är det då som är så fel med det?

Är det så enkelt som att dessa liberala värderingar endast är en ursäkt för rika borgare att själva ta över bolagen? Jag vill inte tro det, så eventuella liberaler får gärna berätta hur landet ligger.

Svenska Spel är förmodligen vårat mest vinstgivande statligt ägda bolag och enligt Borg motsvarar intäkterna värnskatten. Inga pengar att avfärda lätt med andra ord. Som Borg också påpekade finansieras också idrottsrörelsen till stor del av vinsten från Svenska Spel.

Det enda vettiga motargumentet jag kan se är att Svenska Spels verksamhet gör att människor kan hamna i spelmissbruk om de inte är försiktiga, samtidigt som staten har ansvar för att hjälpa dessa på fötter igen. Den situationen är aningen underlig, men inte motiverar den en utförsäljning av Svenska Spel.

Däremot, att Sverige behöver bryta spelmonopolet är jag med på. Det fungerar inte ens i praktiken ändå. Privata företag ska få finnas på spelmarknaden så länge de uppfyller våra regler och lagar.

/Ander

Länkar till nyheten: DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inget som säger att staten behöver förlora pengar på en utförsäljning. Svenska spel genererar pengar genom hög vinstmarginal. Motsvarigheten med en privatiserad spelmarknad är att ha en hög punktskatt på spelande.

Det finns många skäl till att driva spelverksamheten (och många andra verksamheter) privat:

1) Konkurrensen på en fria marknad leder till bättre utbud och kostnadseffektiva lösningar. Statliga monopol är tröga och inneffektiva. Bättre spel alltså!

2) Som du redan var inne på, staten kan inte rimligen kontrollera sin egen verksamhet. Man kan inte agera både kassör och revisor. Med privata spelbolag kan staten verkligen fungera som kontrollinstans för att hantera problemen kring spelberoende etc.

3) Statens intäkter synliggörs med punktskatt istället för nuvarande höga vinstmarginaler. I andra länder står det på spelkvittot vart pengarna går --- 1 dollar för lotten, 70 cent i skatt --- eftersom den lokala lotto-månglare har ett egenintresse av att påpeka det egentliga priset. Statliga monpol däremot har ett intresse av att dölja kostnadsstrukturen.

4) Svenska spel slussar pengar till alla möjliga sorters hobbyverksamheter från sina lotter. Som spelare tvingas man indirekt stödja bl.a. diverse religiösa och politiska föreningar. Det är direkt olämpligt för ett statligt monopol. Privata företag kan också stödja sådana organisationer, men de har till skillnad från staten ett incitament att välja vad som ska stödjas så att kunderna blir nöjda.

Ahl sa...

Vill betona att jag är emot monopolet på spelmarknaden (om det numera kan räknas som monopol när utländska företag gått in). Därmed, när nu Svenska Spel blir konkurrensutsatt, kommer utbudet bli större. Dels från fler företag, dels för att Svenska Spel tvingas bli mer öppna för idéer. Oavsett om de ägs statligt.

Från Svenska Spel lär man tvingas sänka sin vinstmarginal för att kunna konkurrera. Lägg då till ett regelverk som kräver av spelföretagen att redovisa vart varje krona per lott går så blir det lätt för konsumenten att välja.

Alla betalar vi väl någon skatt eller någon annan avgift till något vi inte vill ha, exempelvis betalar jag skatt till sverigedemokraterna. Svenska Spel stöder, som jag ser det, överhängande bra saker och för egen del ser jag mer positivt en negativt. Men det är förstås personligt. När väl monopolet är avvecklat finns i alla fall möjlighet att välja. Ser dock gärna att även privata bolag tvingas bistå idrottsrörelsen på något sätt.

Utredningen som läggs fram om ett år kommer säkert gå igenom allt detta. Förhoppningsvis går de också igenom om nu punktskatt på spelande kan väga upp vinsten från Svenska Spel.